Kennelhosta – vad är det?

Just nu går det kennelhosta i stora delar av Skåne och även Åhus är tyvärr drabbat. Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för olika smittsamma luftvägsinfektioner hos hundar och eftersom vi fått rätt mycket frågor om det bestämde vi oss för att prata lite med vår egen veterinär Ida Pettersson, även känd som Vet-Ida, för att få klarhet i vad som gäller…

Rekommendationen för att slippa att smittan sprids vidare är att man som hundägare är uppmärksam på om ens hund visar några symptom. De vanligaste symptomen är skrällig hosta, ibland så mycket att den får upp slem och det är vanligt att ägarna tror att hunden satt något i halsen. Ofta är hunden dessutom pigg i övrigt och det kan därför vara svårt att upptäcka att det verkligen är kennelhosta som drabbat hunden. Men eftersom vi nu vet att det går kennelhosta ber vi er att vara extra uppmärksamma hur era hundar mår!

Sjukdomen klingar vanligen av efter 7-10 dagar men vissa hundar kan hosta i upp till tre veckor. En del hundar blir svårare drabbade med tappad aptit och påverkat allmäntillstånd. Ibland kan svårt sjuka hundar drabbas av följdsjukdomar, som till exempel lunginflammation och ett av tecknen på detta är gul-grönt slem från näsan.

Är hunden sjuk behövs oftast ingen mer behandling än vila och hunden bör inte ansträngas så länge den hostar. För att undvika att smittan sprids till andra hundar är det viktigt att försöka undvika att den har kontakt med andra hundar under sjukdomstiden. Smittan sprids via närkontakt eller om till exempel en sjuk hund hostar och en annan hund genast går dit för att lukta på stället.

Hos oss på Åhus Hundcenter och Åhus Hundarena gör vi självfallet allt vi kan för att hjälpa till att undvika att smittan sprids vidare i området. Sjuka hundar får inte vistas hos oss förrän efter två hostfria veckor.

De hundar som eventuellt kommit i kontakt med en sjuk hund skall stanna hemma en vecka för att se om den visar symptom, då inkubationstiden är 4-7 dagar. Även vaccinerade hundar kan drabbas men symptomen blir oftast betydligt mildare, men det är viktigt att tänka på att dessa hundar ändå kan smitta andra hundar och även hundar med ytterst lite symptom måste stanna hemma under någon vecka. Det är allas vårt ansvar att se till att smittan sprids så lite som möjligt.

Alla våra mat- och vattenskålar diskas dagligen i diskmaskin och alla hundar har sina egna skålar. Dessutom isolerar vi omedelbart hundar som visar symptom och de skickas hem så snart det är möjligt – vilket vi ber våra gäster respektera för allas bästa.

För friska hundar har vi öppet som vanligt!